logo

Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τρίπολη 22 100

Τηλέφωνο: 2170-230128 (Γραμματεία), 2710-230132

Φαξ: 2710-230139

thomakos@uop.gr

Δημήτρης Δ. Θωμάκος

道士

Καθηγητής

Εφαρμοσμένη Οικονομετρία

 

&

 

Senior Fellow

Rimini Center for Economic Analysis

 

Πίσω στην αρχική σελίδα…

Τελευταία ανανέωση: 03/02/2012 Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις τελευταίες ανακοινώσεις. Νέες οδηγίες για το ξεκίνημα της εργασίας της τάξης είναι διαθέσιμες!!!

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕς ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑς

 

Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Χειμερινό Εξάμηνο

Ώρες διδασκαλίας:  Τετάρτη 15.00 – 18.00

Επικοινωνία: +30-2710-23032, thomakos@uop.gr

Ώρες γραφείου:  Δευτέρα και Πέμπτη (κατόπιν συνεννόησης για την ώρα)

 

±    Σύνοψη. Στο μάθημα αυτό γίνεται μια επιλεκτική παρουσίαση των σημαντικότερων βασικών μεθόδων και εφαρμογών της οικονομετρίας για την ανάλυση οικονομικών δεδομένων με τελικό σκοπό της αξιολόγηση οικονομικών θεωριών, την άσκηση οικονομικής πολιτικής και την λήψη αποφάσεων. Η δομή του μαθήματος εστιάζεται στην σε βάθος κατανόηση των σχετικών οικονομετρικών τεχνικών και, κυριότερα, στην σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ανάλυσης. Η χρήση του Η/Υ είναι σημαντική στα πλαίσια της πληρέστερης κατανοήσης των θεωρητικών θεμάτων και της σωστής εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους. Επίσης σημαντική είναι και η συστηματική χρήση του διαδικτύου για την αναζήτηση κατάλληλων πηγών δεδομένων για την, κατά περίπτωση, ανάλυση.

 

±    Προαπαιτούμενα. Προπτυχιακές γνώσεις μαθηματικών, εισαγωγικής στατιστικής και οικονομετρίας. Συμβουλευθείτε τον προπτυχιακό οδηγό σπουδών του Τμήματος για πλήρη αντίληψη των προαπαιτούμενων γνώσεων.

 

±    Διδακτέα ύλη και τρόπος εξέτασης. Ως διδακτέα ύλη νοείται όλη η ύλη των διαλέξεων, τα αναρτημένα κομμάτια μελέτης σε αυτή την ιστοσελίδα καθώς και οι ασκήσεις (θα ανανεώνονται κατά την διάρκεια του εξαμήνου – δείτε και κατωτέρω). Όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία διάλεξη (23/11/2011) ο βαθμός του μαθήματος θα προέλθει από συνδυασμό του project της τάξης και της τελικής εξέτασης. Η ύλη και η μορφή της οποίας θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια του εξαμήνου.

 

±    Πρόσθετο υλικό και ασκήσεις. Στατιστικά δεδομένα, ξενόγλωσσο υλικό, ασκήσεις και πρόσθετη αρθρογραφία θα δίνεται κατά τις ανάγκες του μαθήματος. Οι ασκήσεις είναι ενδεικτικές και μπορούν να αποτελούν μέρος της εξεταζόμενης ύλης.

 

±    Ενδεικτική ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία (προτεινόμενα)

         I.    Πιθανότητες και Στατιστική, Γιώργος Κονόμος, εκδόσεις Γκιούρδας.

       II.    Πιθανότητες και Στατιστική, J. Fourastie, εκδόσεις Πατάκη.

     III.    Στατιστική, Ιωάννης Χαλικιάς, 3η έκδοση, εκδόσεις Rosili.

     IV.    Οικονομετρία, Ηλίας Τζαβαλής, εκδόσεις ΟΠΑ.

       V.    Εισαγωγή στην Οικονομετρία, Γεώργιος Χρήστου, εκδόσεις Gutenberg.

     VI.    Οικονομετρικές Μέθοδοι, Johnston and Dinardo, εκδόσεις Κλειδάριθμος.

   VII.    Econometric Analysis, William Greene, Prentice-Hall 5th or later edition.

 VIII.    Econometrics, Fumio Hayashi, Princeton University Press.

     IX.    An Introduction to Classical Econometric Theory, Paul Ruud, Oxford University Press.

       X.    Econometric Theory and Methods, R. Davidson and J. MacKinnon, Oxford University Press, any edition.

     XI.    Econometric Theory, James Davidson, Wiley-Blackwell.

   XII.    A Guide to Econometrics, Peter Kennedy, MIT Press.

 XIII.    A Guide to Modern Econometrics, Marno Verbeek, John Wiley and Sons, 2nd Edition.

  XIV.    Time Series-Based Econometrics, Michio Hatanaka, Oxford University Press.

    XV.    Introductory Econometrics: A Modern Approach, Jeffrey Woolridge, South-Western College Pub, 3rd or later edition. (υπάρχει και στα Ελληνικά)

  XVI.    A Concise Introduction to Econometrics: An Intuitive Guide, P. H. Frances, Cambridge University Press.

 

±    Λογισμικό. Στο εργαστήριο υπολογιστών του Τμήματος υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά προγράμματα στατιστικού και οικονομετρικού λογισμικού τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις ανάγκες του μαθήματος. Εναλλακτικά προγράμματα ανοικτού κώδικα για χρήση σε προσωπικούς σας υπολογιστές θα δοθούν εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://freestatistics.altervista.org/en/index.php και http://statpages.org/ και http://statpages.org/javasta2.html. Μπορείτε να δοκιμάσετε για αρχή το πρόγραμμα gretl που είναι ανοικτού κώδικα και διαθέσιμο στο εργαστήριο του Τμήματος.

 

±    Στατιστικά Δεδομένα. Πολλές σελίδες στο διαδίκτυο προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε στατιστικά δεδομένα. Παρακάτω είναι μια ενδεικτική λίστα με την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας.

         I.    Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

       II.    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

     III.    Στατιστικές Υπηρεσίες και Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο

     IV.    Δεδομένα από την Υπηρεσία Απογραφών των ΗΠΑ

       V.    Η βάση δεδομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Saint Louis των ΗΠΑ

     VI.    Η βάση δεδομένων του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ

   VII.    Δωρεάν προγράμματα, δεδομένα και επιστημονικά άρθρα

 VIII.    Ιστότοπος με δωρεάν δεδομένα

     IX.    Σύνδεσμοι για οικονομικά δεδομένα

       X.    Ιστότοπος με δωρεάν οικονομικά δεδομένα

     XI.    Δωρεάν δεδομένα στο ΗΒ

   XII.    Δωρεάν επιχειρηματικά δεδομένα για τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ

 

±    Λίστα περιεχομένων μαθήματος. Η παρακάτω λίστα δίνει τα θέματα που θα ασχοληθούμε με την φυσική ροή της παρουσίασής τους, όπως είχαν διαμορφωθεί από παλαιότερα εξάμηνα. Θα εμπλουτίζεται με αλλαγές και λεπτομέρειες ανάλογα με το πόσο προχωράμε στην ύλη και θα ανανεώνεται στις λεπτομέρειές της.

 

*  Διάλεξη #1: Σύνοψη βασικών εννοιών από πιθανοθεωρία και στατιστική: δειγματικός χώρος, τυχαία ενδεχόμενα, τυχαίες μεταβλητές, πιθανότητες και κατανομή πιθανότητας, παράμετροι μιας κατανομής, δειγματοληψία, τυχαίο δείγμα, εκτιμητές και εκτιμήσεις, ο δειγματικός μέσος ως εκτιμητής, αμεροληψία και συνέπεια ως ιδιότητες του δειγματικού μέσου, αξιολόγηση εκτιμήσεων, υποθέσεις και δημιουργία στατιστικών ελέγχου.

*  Διάλεξη #2: Εισαγωγή στο υπόδειγμα της απλής παλινδρόμησης (υπόβαθρο και τελεστής της υπό συνθήκη μέσης τιμής, γραμμικότητα, εκτιμητική).

*  Διαλέξεις #3 και #4: Συνέχεια στο υπόδειγμα της απλής παλινδρόμησης, κατασκευή διαστημάτων εμπιστοσύνης και έλεγχοι υποθέσεων για στατιστική σημαντικότητα, εισαγωγή στους ελέγχους καταλοίπων, πρακτικά παραδείγματα στον υπολογιστή.

*  Διάλεξη #5: Συνέχεια στους ελέγχους καταλοίπων και εισαγωγή στους ελέγχους εξειδίκευσης, πρακτικά παραδείγματα στον υπολογιστή και εισαγωγή στο υπόδειγμα της πολλαπλής παλινδρόμησης.

*  Διάλεξη #6: Συνέχεια στην εισαγωγή στο υπόδειγμα της πολλαπλής παλινδρόμησης (αυτοσυσχέτιση καταλοίπων και δυναμικά υποδείγματα), εισαγωγή στην διαδικασία εξειδίκευσης μέσω ελέγχων σημαντικότητας και πρακτικά παραδείγματα στον υπολογιστή.

*  Διάλεξη #7: Έλεγχοι σημαντικότητας πολλαπλών παραμετρικών περιορισμών στο υπόδειγμα της πολλαπλής παλινδρόμησης, θεωρία στα κριτήρια επιλογής υποδειγμάτων

*  Διάλεξη #8: Παραδείγματα και εφαρμογές σε ελέγχους πολλαπλών παραμετρικών περιορισμών στο υπόδειγμα πολλαπλής παλινδρόμησης, κριτήρια επιλογής υποδειγμάτων, εισαγωγή στην χρήση ψευδομεταβλητών για ελέγχους σταθερότητας των συντελεστών (και με χρήση ελέγχων τύπου F).

*  Διάλεξη #9: Εφαρμογές υποδειγματοποίησης και ελέγχων εξειδίκευσης.

*  Διάλεξη #10: Εισαγωγή σε προβλήματα ενδογένειας και στην χρήση ελαχίστων τετραγώνων σε δύο στάδια και συναφών μεθόδων.

*  Διάλεξη #11: Θεωρητική Επανάληψη.

*  Διάλεξη #12: Πρακτική Επανάληψη.

 

±    Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011-2012 (με σειρά από παλαιότερες προς νεώτερες)

 

1.      Καλή ακαδημαϊκή χρονιά. Θερμή παράκληση να παρακολουθείτε τις ανανεώσεις τις σελίδας του μαθήματος!!!

2.      Νέα για το project της τάξης για την φορολογία στην Ευρώπη: το σύνολο των απαραίτητων δεδομένων (βιβλιογραφικών και στατιστικών στοιχείων) βρίσκονται σε αρχεία zip εδώ (βιβλιογραφία και αναφορές) και εδώ (στατιστικά δεδομένα). Θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες για την μελέτη των αναφορών της Ε.Ε. για την φορολογία καθώς και για τον τρόπο προετοιμασίας των στοιχείων. Στο μεταξύ μπορείτε να κατεβάσετε τα δύο αυτά αρχεία.

3.      Μπορείτε να βρείτε εδώ το αρχείο με τις πρώτες οδηγίες για το ξεκίνημα της εργασίας. Κατεβάστε το και διαβάστε το προσεκτικά!!!

4.      Το αρχείο με τις οδηγίες τις εργασίας είναι ανανεωμένο, κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε και διαβάστε το προσεκτικά!!!

5.      Το αρχείο-παράδειγμα του MS-Excel για την κατασκευή της βάσης δεδομένων είναι εδώ και μπορείτε να το κατεβάσετε.

6.      Σύμφωνα με αυτά που είπαμε στην τελευταία διάλεξη (7/12/2011) έχουμε τις τελικές ομάδες εδώ καθώς και το ανανεωμένο αρχείο με τις οδηγίες εδώ. Κατεβάστε τα και τα δύο, ελέγξτε τις ομάδες και ξεκινήστε να συνεργάζεστε.

7.      Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τις ερωτήσεις επανάληψης για την τελική εξέταση. Σας υπενθυμίσω ότι πέραν αυτών πρέπει να γνωρίζετε και πώς να κάνετε την ερμηνεία των εφαρμογών που έχουμε καλύψει κατά την διάρκεια των διαλέξεων (δηλ. πώς να ερμηνεύετε τα αποτελέσματα από το Gretl). Πέραν αυτών (ερωτήσεων και εφαρμογών) δεν θα εξεταστείτε σε κάτι άλλο.

8.      Μπορείτε τώρα να κατεβάσετε (α) το αρχείο με τα δεδομένα που ετοιμάσατε όπως τα ένωσα, (β) το αρχείο του Gretl που θα χρησιμοποιήσετε για την ανάλυση και (γ) το ανανεωμένο αρχείο με τις οδηγίες (δείτε τις τελευταίες σελίδες που είναι καινούριες). Οι οδηγίες είναι αναλυτικές και μπορείτε να ξεκινήσετε την εμπειρική ανάλυση.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ

1.      Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

2.      Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ μια σειρά ερωτήσεων προετοιμασίας (από την τάξη του 2009). Παρακαλώ διαβάστε τις ερωτήσεις προσεκτικά για να κάνετε μια επανάληψη βασικών όρων από την πιθανοθεωρία και την στατιστική.

3.      Κατεβάστε εδώ ένα αρχείο στα Αγγλικά με σημειώσεις για αρκετά από τα προαπαιτούμενα θέματα του μαθήματος (από την τάξη του 2009).

4.      Κατεβάστε εδώ ένα αρχείο στα Αγγλικά με εισαγωγικές σημειώσεις για την χρήση του τελεστή της δεσμευμένης μέσης τιμής (conditional expectation) στην κατασκευή οικονομετρικών υποδειγμάτων (από την τάξη του 2009).

5.      Για την χρήση του λογισμικού ανοικτού κώδικα gretl συμβουλευτείτε και αυτήν την ιστοσελίδα που αναφέρεται στην χρήση του προγράμματος μαζί με το βιβλίο Principles of Econometrics.

6.      Μετά την συζήτηση που είχαμε στην τάξη, μπορείτε να έχετε διαθέσιμο όλο το υλικό από την περυσινή χρονιά (2009) που περιλαμβάνει ασκήσεις και δεδομένα καθώς και την τελική εξέταση. Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή zip εδώ.

7.      Στα πλαίσια της προετοιμασίας σας για τις εξετάσεις του μαθήματος θα πρέπει: (α) να μελετήσετε τις σημειώσεις που κρατήσατε κατά την διάρκεια των διαλέξεων, (β) να προσπαθήσετε να λύσετε την περσινή εξέταση με βάση τα δεδομένα που σας δίνονται (δείτε και την προηγούμενη σημείωση), (γ) να μελετήσετε την αντίστοιχη ύλη από ένα από τα προτεινόμενα συγγράμματα (δείτε και ανωτέρω στην σελίδα) και (δ) να μελετήσετε το αρχείο εξάσκησης που σας δίνετε εδώ. Στο αρχείο υπάρχουν όλα τα αρχικά δεδομένα, το αρχείο του Gretl καθώς και οδηγίες για την ανάλυση.

 

Σημείωση: όλο το προσωπικό υλικό της ιστοσελίδας, εκτός από δεδομένα που προέρχονται από πηγές που μνημονεύονται, είναι © Δημήτρης Θωμάκος 2009-2011.

 

Japanese_Patience